• FI
 • EN
 • LAINE NIKKANEN LUUKKO OY
 • Puh. 010 581 440
 • Avaimet onnistuneeseen hankintamenettelyyn - Artikkelit - Asianajotoimisto Laine Nikkanen Luukko

  Apua yrityksille koronakriisin aikana

  Apua yrityksille koronakriisin aikana

  Koronaepidemian aikana kannattaa käyttää ilmainen apu hyväksi. Tarjoamme Etelä-Karjalan Yrittäjien jäsenille maksutonta puhelinneuvontaa yrityksen lakiasioissa.

  KYSY LISÄÄ AIHEESTA

  puh. 010 5811 440

  Annamme Etelä-Karjalan Yrittäjien jäsenille maksutonta puhelinneuvontaa yrityksen lakiasioissa. Koronaepidemian aikana puhelin on soinut normaalia enemmän, mutta vastaamme kaikille avun tarvitsijoille. Kriisin alkamisen jälkeen yleisimmät kysymykset ovat koskeneet seuraavia asioita:

  1. Miten lomautan tai irtisanon työvoimaa?
  Työnantajan on kriisiaikanakin noudatettava lain ja/tai työehtosopimusten määräyksiä lomautus- ja irtisanomismenettelystä. Kysy apua ennen kuin toimit.
  Väliaikaiset helpotukset lomautusaikaan ovat tulleet voimaan 1.4.2020 ja ne ovat voimassa 30.6.2020 asti. YT-neuvottelujen kestoaikaa on lyhennetty 5 päivään (koskee vähintään 20 työntekijän yrityksiä). Myös määräaikaisen työntekijän lomauttaminen on mahdollista. On muistettava, että ainakaan toistaiseksi muutoksia ei ole saatu aikaiseksi noin 10 työehtosopimuksen osalta.
  https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle/a/ohjeet-tyonantajalle/lomauttaminen-ja-yt-laki-621221
  https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2020/04/01/koronamuutokset-viety-kattavasti-tyoehtosopimuksiin/

  2. Yrityksen kassa on tyhjä ja emme pysty maksamaan laskuja niiden erääntyessä.
  Kriisissä kaikki mahdolliset joustot on otettava käyttöön. Tässä ohjeita akuuttiin kassakriisiin
  Yhteiskunnan tukien hakeminen
  https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/hairiotilannerahoitus/
  https://www.yrittajat.fi/uutiset/623596-yrittaja-tassa-lahteet-rahoituskanaviin-ohjeet-ovat-vaihdelleen-pitkin-matkaa-nyt#fbdf2ee8
  https://www.wirma.fi/korona-apu
  https://www.mynewsdesk.com/fi/imatran-seudun-kehitysyhtioe/news/paeivitetty-mistae-yrittaejae-voi-saada-apua-koronan-aiheuttamiin-vaikeuksiin-398398?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=news
  https://www.businessmill.fi/ajankohtaista/korona-apu-etela-karjalan-toimijat-ovat-yhdistaneet-voimansa

  Maksujärjestelyistä sopiminen pankkien ja muiden velkojien kanssa
  Lyhennysvapaita ja muita maksujärjestelyjä kannattaa pyytää nopeasti. Pankeista ja asiakasyrityksistämme saatujen tietojen perusteella järjestelyjä tehdään nyt kovaa vauhtia.

  Yrityssaneeraukseen hakeutuminen
  Oikeusministeriö valmistelee väliaikaista muutosta, jolla estetään konkurssiuhkaisen maksukehotuksen käyttö perintäkeinona. Mikäli akuutti konkurssiuhan välttämiseksi ei muuta ole tehtävissä, kannattaa pitää mielessä yrityssaneerauksen mahdollisuus.

  3. Emme pysty noudattamaan sopimusta koronaepidemian takia. Onko kysymyksessä ylivoimainen este eli force majeure?
  Ylivoimainen este tarkoittaa sellaista yllättävää ja ennalta-arvaamatonta tapahtumaa, joka estää konkreettisesti sopimusvelvoitteen täyttämisen.
  Vain osa koronakriisin aiheuttamista ongelmista aiheuttaa sopimussuhteeseen ylivoimaisen esteen. Epidemia voi muodostaa sopimuksen osapuolelle ylivoimaisen esteen, kun viranomaiset sulkevat joitakin toimintoja – esimerkiksi kieltävät yleisötilaisuuden järjestämisen.
  Ylivoimainen esteen voittamiseksi on kuitenkin pyrittävä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin.
  Ylivoimaisesta esteestä on aina ilmoitettava sopimuskumppanille. Kannattaa ehdottomasti kysyä asiantuntija-apua, jos epäilet, että kysymyksessä voisi olla ylivoimainen este ja aiot vedota siihen.

  Jussi Luukko
  asianajaja