Edunvalvontavaltuutuksen hyödyt
Edunvalvontavaltuutuksen avulla voit määrätä, kuka hoitaa raha-asioitasi, jos et pystyisi enää itse huolehtimaan niistä.
KYSY LISÄÄ AIHEESTA
Edunvalvontavaltuutuksen hyödyt
Edunvalvontavaltuutuksella voit etukäteen varmistaa, että raha-asiasi tulevat hoidettua asiallisesti vaikka menettäisit toimintakykysi sairauden, onnettomuuden tai ikääntymisen vuoksi.
Edunvalvontavaltuutettu tekee sopimukset, maksaa laskut, hoitaa viranomais- ja veroasiat sekä myös henkilökohtaiset asiat. Valtuutettu voi myydä ja ostaa omaisuutta. Jopa yritystoiminnan harjoittaminen valtuutetun puolesta on mahdollista kaikissa yhtiömuodoissa. Valtuutetun toimintavaltuudet ovat laajat, ellei niitä ole erikseen rajoitettu edunvalvontavaltakirjassa.
Edunvalvontavaltakirjassa valtuuttaja itse määrää, kuka on valtuutettu ja mitä asioita valtuutettu saa hoitaa. Edunvalvontavaltuutetuksi tulee nimetä sellainen henkilö, johon valtuuttajalla on vahva luottamus ja joka osaa hoitaa raha-asioita huolellisesti. Useimmiten valtuutettu on oma puoliso, lapsi tai muu läheinen.
Varsinaisia valtuutettuja voi olla useita esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa toinen valtuutettu hoitaa valtuuttajan henkilökohtaisia asioita ja toinen valtuuttajan yritystoimintaan liittyviä asioita. Varsinaisen valtuutetun lisäksi edunvalvontavaltakirjassa voidaan nimetä toissijainen valtuutettu ja varavaltuutettu sellaisia tilanteita varten, joissa varsinainen valtuutettu tulee joko väliaikaisesti tai pysyvästi kykenemättömäksi toimimaan valtuutettuna.
Edunvalvontavaltuutetun ei tarvitse tehdä maistraatille vuosittain tiliä valtuutetun asioista – toisin kuin tuomioistuimen määräämän virallisen edunvalvojan, jota ennen kutsuttiin holhoojaksi. Edunvalvontavaltakirjassa voidaan kuitenkin määrätä valtuutetulle jonkinlainen valvonta – esimerkiksi vuositilin pitäminen maistraatille. On myös mahdollista määrätä jollekin läheiselle tietojensaantioikeus pankkitilin tietoihin ja muihin taloudellisiin tietoihin valtuutetun valvomiseksi.
Edunvalvontavaltakirja on viisasta laatia perheoikeuteen perehtyneen lakimiehen luona, jotta asiantuntija pystyy räätälöimään edunvalvontavaltakirjan juuri omiin tarpeisiisi. Tällöin valtakirja tulee varmasti laadituksi lain edellyttämien muotovaatimusten mukaisesti.
Edunvalvontavaltakirja vahvistetaan maistraatissa vasta silloin, kun valtuuttaja tulee lääkärinlausunnon mukaan kykenemättömäksi hoitamaan valtuutuksessa yksilöityjä asioita.