Miten hometalon ostamiselta voi välttyä?
Miksi vanhojen kiinteistöjen riskirakenteita, mikrobivaurioita ei pystytä tunnistamaan ennen kiinteistön kauppaa?
KYSY LISÄÄ AIHEESTA
Kiinteistökaupan virheet työllistävät jatkuvasti asianajajia, rakennusliikkeitä ja rakennusalan asiantuntijoita. Mistä johtuu, että vanhojen kiinteistöjen riskirakenteita, mikrobivaurioita ja niistä aiheutuvia korjaustarpeita ei pystytä tunnistamaan ennen kiinteistön kauppaa?
Vanhojen talojen oletetaan olevan ehjiä, eivätkä ostajat aina varaudu rakenteellisiin korjauksiin.
Suomi on täynnä eri vuosikymmeninä rakennettuja omakotitaloja, joissa on nykyisen rakennusteknisen tietämyksen mukaan riskirakenteita. Esimerkiksi 1970-luvulla rakennetussa talossa saattaa olla riskirakenteita yläpohjassa, alapohjassa ja seinässä. Jos talotekniikkakin on käyttöikänsä päässä, kalliita korjauskohteita saattaa olla paljon.
Toimistomme asianajajaien hoitamissa kiinteistöriidoissa törmätään säännöllisesti siihen, että korjauskustannusten määrä on 50 – 100 % kiinteistön kauppahinnasta.
Kuntotarkastus ei poista piilevien virheiden mahdollisuutta. Kuntotarkastusten yhteydessä rakenteita rikkovia tarkastuksia tehdään hyvin vähän. Lisäksi ostajat ja myyjät suhtautuvat kuntotarkastuksessa mainittuihin lisäselvitystarpeisiin ja korjausehdotuksiin huolettomasti. Riskirakenteiden oletetaan olevan ehjiä, vaikka niihin ei ole tehty rakenteita rikkovia tarkastuksia. Tämä oletus kannattaisi kääntää toisin päin: pitäisi olettaa, että riskirakenne on viallinen ja korjattava, ellei toisin todisteta.
Tämän puheenvuoron ei alkuunkaan ole tarkoitus varoittaa ihmisiä ostamasta vanhoja taloja. Mutta korjauksiin kannattaa varautua jo ostohetkellä. Riskirakenteiden korjauksissa tuppaa palamaan paljon rahaa.
Sisustuslehtien lisäksi kiinteistön ostajan lukulistalle kannattaa ottaa erilaisia rakennusteknisiä julkaisuja. Esimerkiksi Ympäristöministeriön Hometalkoot -projektissa on syntynyt valtavasti hyvää materiaalia, jota kuka tahansa kiinteistön omistaja tai ostaja voi hyödyntää.
Jussin vinkit kiinteistön kauppaa varten:
- ota selvää eri aikakausien riskirakenteista
- varaudu riskirakenteiden uusimiseen ja vauriokorjauksiin
- edellytä kuntotarkastusta
- edellytä, että kuntotarkastuksessa esitetyt jatkotutkimukset tehdään
- myös vuotoilmamittaus ja lämpökamerakuvaus tarjoaa tärkeää tietoa ja paljastaa virheitä
- jos vaurioita havaitaan, käänny hyvän rakennusalan ammattilaisen ja hyvän asianajajan puoleen
Ja käy lukemassa alla olevan linkkivinkin materiaali!
Jussi Luukko